Blog

De ce mestesug? De ce arta?

Copiii mici sunt elevii ideali. Creierul lor este ca un burete gata să absoarbă tot ce întâlneşte în cale. Cu toate acestea, datorită limbajului lor limitat, ei află mai multe despre lumea care-i înconjoară, mai degrabă prin experienţele lor tactile (cu mânuţele), decât prin limbal verbal. La această vârstă, copiii învață manevrând obiectele, atingând, explorând, descoperind – folosindu-şi cele cinci simțuri şi mișcarea. Meșteșugăritul și arta sunt medii importante ale învățării ludice. Joaca este foarte importantă pentru copiii, ajutându-i să învețe și să crească frumos.

Fiecare copil este unic în felul său şi, în ritmul său, va învăţa ceea ce este interesant pentru el, este capabil să înţeleagă şi să facă, în funcţie de vârsta şi abilităţile sale. În timpul învăţării, creierul copilului creează conexiuni neuronale care-l vor ajuta în viitor şi-i vor spori capacitatea de învăţare.

Cu toate acestea, o dezvoltare adecvată respectă ritmul propriu al fiecărui copil. Nu poţi grăbi un copil să înveţe ceva ce nu este pregătit să înveţe. În primul rând el are nevoie să se bucure de copilărie.

Procesul de a crea, de a meşteşugări o „operă de artă” poate fi extrem de folositor şi de mare interes pentru un copil. Copiii se bucură să atingă texturi diferite şi să exploreze materiale, la fel cum se bucură să le pună împreună pentru a crea ceva nou şi unic – sau doar pentru bucuria de a explora și de a schimba ceva.

 1. Lucrăm cu nisip pentru a decora obiecte din lemn şi carton şi obţinem opere de artă. nisip
 2. Lucrăm cu fire de lână pe suport de lemn, plută sau polistiren pentru a obţine obiecte decorative.fire de lana
 3. Folosim filtre de cafea pe care le decupăm în formă de floare şi le decorăm creativ.filtru cafea1
 4. Ne jucăm cu beţişoarele de îngheţată, le pictăm, le decorăm şi obţinem semne pentru cartea noastră de poveşti sau alte figurine interesante.bete ingheteta
 5. Decorăm CD-uri şi le transformăm în decoraţiuni pentru bradul de CrăciunCD
 6. Folosim nisip colorat, acrilice, abţibilturi, sclipici şi decorăm suporturi de lemn, figurine de lut şi pietre.nasturi2
 7. Folosim hârtie creponată şi sârmă specială pentru a confecţiona florihartie creponata

 Atunci când copiii sunt încurajați să se joace cu astfel de materiale, ei îşi dezvoltă:

 • Creativitatea: meşteşugărind un obiect unic.
 • Stimă de sine: încrederea în forţele şi abilităţile proprii atunci când îşi finalizează proiectul, sentimentul de împlinire, valorizare.
 • Sentimentul de apartenenţă la grup: activităţile colective şi lucrul în echipă vin în întâmpinarea nevoilor copilului ca şi fiinţă socială.
 • Originalitatea: găsirea unor modalităţi noi de a face lucrurile favorizează abilitățile copilului de rezolvare a problemelor.
 • Planificarea: gândirea strategică, urmărirea paşilor şi finalizarea proiectului.
 • Abilitățile cognitive: gândirea liniară sau secvenţială pentru a ajunge la rezultatul dorit.
 • Cunoștințele: învaţă despre lumea înconjurătoare prin explorarea texturilor, materialelor, reacțiilor lor şi a celor din jurul lor.
 • Abilităţile motrice (cu precădere cele care ţin de fineţe, detaliu): senzorialul, manipularea, sortarea, aranjarea, împingerea, lipirea, introducerea obiectelor.
 • Curiozitatea şi abilitatea de explorare şi descoperire: cum sunt lucrurile şi apoi cum se transformă (de exemplu, cum se modifică forma lipiciului când îl turnăm), figurinele din plastilină / aluat / lut, amestecarea vopselei, etc.
 • Vocabularul: exprimarea emoţiilor primare – cum se simt ele în interior, cum arată, cum sună, cum se numesc şi care este scopul lor.
 • Matematică: numărare, triere, structurare, ordonare, clasificare.

Toate aceste abilităţi ţin de dezvoltarea personală a copilului dumneavoastră şi, odată dobândite, copilul va beneficia de ele pentru totdeauna.

NOTA:

Materialul este furnizat de Cristina Cristea Iacob – psiholog, coach, artist. Cristina ”se joacă” săptămânal cu copiii de la noi din grădiniță, în cadrul Clubului de Arte Plastice, punând în practică toate aceste activități. 

Te-a ajutat, da mai departe ...Share on Facebook0Email this to someoneShare on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *