Blog

Voiam sa participe si fetita mea la toate activitatile, sa nu se simta exclusa

Am văzut muuulte grădinițe. De fiecare dată, mă duceam plină de speranță. ”Asta e! 12 milioane – pot să plătesc”, îmi spuneam. Ajungeam, plecam…Furioasă și frustrată. De ce doar unii copii vor face dansuri? De ce doar unii copii vor face arte? De ce doar unii copii vor merge la cursul de muzică? Frustrată și furioasă, mai tăiam una de pe listă.

Mergeam la alta. Tot plină de speranță. Mă loveam de aceeași situație. ”Da, costă 12 milioane” îmi zâmbea directorul. ”Dar știți, mai sunt și opționalele. Adică, activitățile pe care le-ați văzut pe site sunt opționale – costul e separat.”

Din nou. Din nou ajungeam la 15-16 milioane. Pentru că nu îmi puteam imagina cum ceilalți copii merg la ora de dans sau de gimnastică, iar Alinuța mea nu. La un moment dat, eram atât de disperată, că am vorbit cu bunicii. Poate plătesc ei diferența. Nu puteau, săracii…

Știi ce voiam? Era simplu – să participe și fetița mea la toate activitățile, să nu se simtă exclusă. Plus că am citit peste tot cât de importante sunt activitățile acestea care stimulează creativitatea la vârstă mică. Încetul cu încetul, am tăiat 3 sferturi din listă. Încă nu eram dispusă să renunț, deși recunosc că la un moment dat am luat în considerare grădinița de stat. Acolo nu se fac astfel de diferențieri. Sunt însă altele care mă sperie: 20-30 de copii mici într-o grupă! Cum să ai răbdare și energie pentru toți, cum să îi poți iubi pe toți?

M-am întors la listă. Era cred a 16-a grădiniță, în două săptămâni de căutări. Din bucuria căutării inițiale rămăsese doar…speranța.

Am intrat în biroul directoarei și am început direct: ”spuneți-mi, vă rog, mai întâi, costul pentru programele opționale.”

Doamna aceea mi-a zâmbit îngăduitoare. ”Ați fost la multe grădinițe, nu-i așa? Ce opționale v-ar interesa?” ”Dans, arte plastice și am văzut că aveți un atelier de comunicare, dezvoltare personală pentru copii. Acestea mă interesează. Și da, am fost la multe grădinițe. De aceea vreau să știu costul final, e clar că cel afișat pe site e…parțial.”

”Ok. Noi avem în fiecare zi un curs special – cu cadre specializate, din afara grădiniței. Lunea e atelierul de dezvoltare personală. Marțea – cel de arte plastice. Miercurea avem dans, iar joia muzică, cu o profesoară de la școala de muzică. Fiecare dintre doamne are cursul adaptat pentru copii mici, mici. Bănuiesc că dumneavoastră aveți deja un buget stabilit…” ”Sincer, 12 milioane e bugetul meu maxim…știu că practic în banii aceștia nu intră nici măcar un opțional, peste tot unde am fost fiecare costa între 70 și 100 de lei. Dar e cumva foarte frustrant pentru un copil, se va simți exclus.”

”Costul final este cel de pe site: 1150 lei, pentru programul prelungit, cu toate opționalele incluse în acest preț.

”De ce? Adică, acum deja mi se pare ciudat…”

”Exact din motivul expus de dumneavoastră. Noi credem că toți copiii trebuie să beneficieze de aceste activități. Nici măcar nu le vedem ca fiiind opționale, ci esențiale în dezvoltarea copilului.”

Sunt fericită că nu am renunțat să caut, că am continuat să cred că există un loc potrivit pentru fiecare dintre noi. Locul Alinei e la Grădinița Românească 🙂

***

Povestea mamei Alinei este povestea multor părinți. Ce face ca noi, la Grădinița Românească, să vedem lucrurile diferit? Să nu consideram opționale programele respective, ci, dimpotrivă, extrem de importante?

Credința noastră: faptul că, la naștere, omul este perfect și are în interiorul său toate resursele necesare unei vieți fericite. De ce are nevoie atunci când este copil? De ghidare cât mai puțin intruzivă – de libertatea de a fi și de a-și dezvolta talentele și aptitudinile native. De aceea, noi promovăm educația prin creație. Activitățile noastre se bazează pe învățare prin joc și creativitate.

Răsfoiește site-ul  www.gradinițaromânească.ro și vei afla cum desfășurăm noi orele de comunicare, de dezvoltare a limbajului sau cele de arte plastice. Mai mult, poți învăța cum să faci tu, acasă, cu copilul tău diverse ”obiecte de artă”.

Sau, și mai bine, fă-ne o vizită, te așteptăm cu drag în strada Hagi Ghiță nr. 23, în apropierea parcului Regina Maria (zona 1 Mai).

Te-a ajutat, da mai departe ...Share on Facebook0Email this to someoneShare on Google+0

One thought on “Voiam sa participe si fetita mea la toate activitatile, sa nu se simta exclusa

  1. La noi, din fericire sau nu, nu s-a pus problema optionalelor.Pentru ca cel mare nu era interest iar cel mic diagnosticat cu autism. Fonduri pt. cursuri- zero…Am pus accent pe lectura, dezvoltarea limbajului, creativitate, imaginative, toate cu ajutorul cadrelor didactice inimoase care au postat din activitatea proprie si m-au sustinut cu idei si materiale didactice. Si in privinta numarului de copii nu mi-am facut griji, educatorii au suficienta experienta si stiu ce au de facut, eu m-am lasat pe mana lor de la inceput si nu mi-a parut rau.In Romania exista invatamant de calitate chiar si cu resurse modeste, importanta e bunavointa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *